annetdereusyoga.nl

Yoga

Critical Alignment Yoga door Annet de Reus

 

Het belangrijkste instrument in de yoga is de ontspanning. Yoga Critical Alignment neemt ontspanning in actieve vorm als ingang, waardoor stijfheid van bewegingsspieren kan afnemen en houdingsspieren sterker kunnen worden door het beroep dat op deze spieren wordt gedaan. De kwaliteit van de ontspanning is van groot belang voor je belastbaarheid in het dagelijks leven.

Yoga maakt je bewust van “gewoonte” spanningen, hoe je ze kunt veranderen en loslaten. Yoga vraagt aandacht voor wat je voelt tijdens en na de oefeningen. Zo kan er balans zijn tussen denken en voelen.

 

 

De yogahoudingen hebben een diepe doorwerking op alle vitale functies zoals ademhaling, bloedsomloop,zenuwstelsel,hormonale stelsel en de spijsvertering.

 

De yogahoudingen zorgen voor een natuurlijke verdeling van de energie over het gehele lichaam. Bij veel mensen is de energie vooral in het hoofd; waar de aandacht is, is de energie. Yoga is zeer aardend en grondend, in tegenstelling wat veelal wordt gedacht ,dat yoga zweverig zou zijn.

Yoga kan ook vastgezette gevoelens losmaken doordat de houdingen inwerken op dergelijke blokkades in het lichaam. Tijdens de uitvoering van de yogahoudingen verleg je de aandacht van buiten naar binnen hetgeen kalmerend werkt en het concentratievermogen versterkt. De yogahoudingen werken direct door op de mentale functies.

 

Yoga speelt een belangrijke rol bij het herstellen van het contact met jezelf. Hathayoga brengt de fysieke en de meditatieve/spirituele kant bij elkaar.

 

Ademoefeningen

Vrijer ademen is leren toelaten en leren loslaten. Door het voelen van de adem zul je je intenties en emoties bewuster gaan ervaren. De ademoefeningen kunnen een sterke invloed hebben. Als de adem rustiger wordt dalen de hartslag en de bloeddruk, het denken wordt rustiger en geconcentreerder; je voelt je kalmer en meer aanwezig.

Als je gevoeliger wordt voor de subtiele veranderingen in het ademproces kun je er meer gebruik van leren maken.